Psykologi

Hur kan du vara säker på att gräset du ser verkligen är grönt? Kan du lita på att den visuella perceptionen tolkar intrycket av gräset på rätt sätt? Om våra sinnesorgan fungerar som de ska upplever vi ljusvågor som ljus och färger, ljudvågor som ljud, kemiska substanser som lukter och smaker, och så vidare. Men, detta är inte fallet för människor med det inte så vanliga nervtillståndet synestesi, vilket bokstavligt talat betyder ”samtidig förnimmelse”. Individer med synestesi kan uppleva ljud som färger, eller smaker som beröring av olika former.

Den ryske psykologen A.R. Luria (1968) studerade en väldigt framgångsrik författare och musiker vars liv var en evig ström av samtidiga förnimmelser. Vid ett tillfälle bad Luria honom att rapportera sina upplevelser medan han lyssnade till elektroniskt genererade musikaliska toner. Som respons på en mellanhög ton upplevde mannen en brun strimma med röda kanter, tillsammans med en sötsur smak. En väldigt gäll ton framkallade följande förnimmelse: ”Det ser ut ungefär som fyrverkerier med rosa-röda nyanser. Färgstrimman känns grov och obehaglig, och den har en ful smak – ungefär som en saltad gurka. Du kan göra illa handen på det här.” Samtidiga förnimmelser som dessa var ofta förekommande i mannens vardagliga liv, och ibland var de bara förvirrande. Vid ett senare tillfälle frågade mannen en glassförsäljare vilka smaker hon sålde. ”Men hon svarade i en sådan ton så att kolbitar och svart slagg vällde ut från hennes mun. Jag kunde inte förmå mig att köpa glass överhuvudtaget efter att hon svarat på det viset.”

Här är ett exempel;


En synestet som kopplar ihop tecken med färger har mycket lättare att finna de sex tvåorna än vad en ”normalt” seende människa har.

Kolla på synestesi.se om du vill veta mer. Där finns även ett galleri där folk beskriver hur de upplever sin synestesi.

Kommentarer
Postat av: Roxanna

Åh ja fan vad kul det hade varit då :D

2009-05-17 @ 11:31:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0